Články

Můj rok 2023? Z vlka samotáře tým lídrem a jedním z nejlepších makléřů v ČR

Rád bych se ohlédl za loňským rokem 2023, který pro mě byl nejsilnějším rokem mojí kariéry. Zobchodoval jsem 54 nemovitostí, vyřídil celou řadu pronájmů a rozšířil svůj tým o další dva mladé makléře. V růstu chci pokračovat i nadále. Co jsem si uvědomil, jaké nemovitosti se nejvíce prodávají a jaká největší nepříjemnost se mi stala v roce 2023?

Nejsilnější rok mojí kariéry

Mohu s klidem říct, že mě v roce 2023 vůbec nic nezaskočilo, protože M&M news vždy v dostatečném předstihu informují o změnách, které nás čekají, a také dostáváme neustále nové informace z České národní banky. Pro mě byl rok 2023 nejsilnějším rokem mojí kariéry, a to ze dvou důvodů:

Za prvé jsem na sobě začal daleko více pracovat a věnovat se své práci na 100 %. Cítím, že jsem ve spoustě ohledech dospěl, protože každý může lidem říkat, co chce, ale dokud si lidé neuvědomí určité věci sami, tak není šance s nimi hnout. To samé jsem měl i já, veškeré rady od starších makléřů jsem házel za hlavu, než jsem si sám uvědomil, že to, co říkají, je vlastně pravda. 

Za druhé jsem měl kolem sebe skvělé klienty a díky pravidelnosti v určitých aktivitách se mi povedlo udělat v roce 2023 rekord. 

Pro rok 2023 jsem měl stanovené nějaké cíle, které se povedlo zdolat, a s cílemi na rok 2024 jsem se opět nedržel při zemi. V tuto chvíli si nejsem jistý, zda se povedlo zdolat něco velkého, ale co se týká úspěchů, stal jsem se nejaktivnějším makléřem za 1. pololetí v nabraných nemovitostech. Zároveň jsem se stal 49. nejlepším makléřem z M&M reality a při celkovém počtu makléřů 2 800 makléřů v republice si myslím, že toto číslo není špatné. 

Nejaktivnější makléř prvního pololetí 2023

Proč nejde zobchodovat každá nemovitost

Rok 2023 byl velice silným rokem a věřím, že rok 2024 bude ještě lepší. Díky statistikám, které si neustále vedu, jsem zjistil, že jsem za rok 2023 nabral 99 nemovitostí na prodej a 19 nemovitostí na pronájem. Z 99 prodejů jsem 54 nemovitostí zobchodoval, což si myslím, že je slušný výkon, protože 100 % nemovitostí je takřka nemožné zobchodovat. Roli zde hraje hned několik faktorů, jako například vysoká cena a nemožnost slevy, atypická nemovitost nebo velice špatná lokalita.

Zároveň jsem zjistil, že lidé zpohodlněli, protože chatu bez vody je v podstatě nemožné prodat. Byl jsem vždy zastáncem toho, že chata je k rekreačnímu užívání a voda není tak důležitá, když si lidé mohou vzít svoji z domova. Ale možná ze mě mluví člověk, který miluje přírodu a není mu cizí trochu se ušpinit a vyjít z komfortní zóny.

Naopak nejlépe se prodávaly byty, protože jich je nejvíce. Hned za nimi jsou pozemky, protože v pozemcích je obrovský potenciál. 

Reality jsou o lidech. I o těch nepříjemných

Největší nepříjemností byla situace, kdy klient (kupující) nechtěl pochopit, že existují nějaké zákonné termíny, které je nutné dodržet, jako například řízení na katastru, čas mezi bankami na uvolnění peněz nebo nerespektování prodávajících v tom, že se nemovitost předá až po zapsání nového vlastníka. To bylo z mého pohledu nejhorší. Prodávající byl během obchodu ze zdravotních důvodů poslán do lázní na 14 dní, a tak s ním nebylo možné podepsat potřebné dokumenty. Před jeho odjezdem ještě bohužel nebyly připravené. Kupující nás nazýval neschopnými a v podstatě řekl, že nechápe, proč nejedeme téměř 700 km podepsat smlouvy za prodávajícím mimo ČR. 

Jsem ochotný vždy udělat maximum. Řešili jsme i zaslání dokumentů poštou, ale byl by problém s ověřením podpisů a dalšími věcmi, takže nebyla možnost zde vyhovět. Jelikož jsem velice adaptivní na všechny typy situací, tak mě ani tato situace nerozhodila. Protože člověk neví, za čím stojí chování toho druhého, zachoval jsem chladnou hlavu a obchod dotáhl do konce. 

Dokonce jsem následně musel přemlouvat prodávajícího, aby dokumenty podepsal, protože za chování, které kupující předvedl, byl ochotný zaplatit pokutu za zrušení rezervační smlouvy a prodat to někomu jinému. Dokonce i podpisy smluv musely probíhat odděleně, protože prodávající nechtěl kupujícího ani vidět. 

Václav Albl realitní makléř

Jak bude vypadat realitní trh v roce 2024

Nejprve k cenám nemovitostí v loňském roce. V prvním pololetí roku 2023 ceny nemovitostí stále rostly, ale velice pomalu. Ve druhém pololetí byl mírný pokles, který ale nebyl nijak zničující. 

Rok 2024 bude lepší v jediné věci, a to v úrokových sazbách. Úrokové sazby se mají snížit a tím pádem bude zase více kupujících. Má to své plusy i mínusy. Makléř se nebude muset tolik snažit na hledání finálního kupujícího, což není dobře, protože spousta makléřů se zase hodí do pohodlného módu. Na druhou stranu může být rok 2024 ještě silnější a to právě díky vyššímu počtu kupujících. 

Plány: rozšířit tým a dojít až na „sever“

Mé plány jsou velice jednoduché. Přestal jsem být „vlkem samotářem“ a začal jsem budovat tým. Mám kolem sebe dva mladé a ambiciózní chlapce, kteří jsou velice „ohební“ a opravdu dělají, co jim radím, protože to vždy podložím fakty a čísly. Mým plánem je vzít k sobě ještě jednoho parťáka, který zaujme poslední místo v mém týmu. Profesně chci ještě pokořit čísla v uzávěrce, výplatě a počet nemovitostí, který zobchoduji.

Zároveň mě čeká moje osobní výzva! V červnu mě čeká túra z nejjižnějšího bodu na nejsevernější bod ČR a bude to cca 14denní túra a každý den pouze 30,5 km v nohách. Samozřejmě plánuji dovolenou a díky vyhrané soutěži v M&M reality mě čeká plavba po jihu Francie a Španělska. 

 

Zajímá vás víc práce makléře? Ozvěte se.

Přidejte se do mého týmu. Můžeme to probrat osobně nebo třeba po telefonu. Budu se těšit.

Kontakt